Activiteiten overzicht

Cursussen, opleidingen en workshops

Volg een GPS cursus, of volg een door ons georganiseerde klimopleiding.

Het sportklimmen in de rotsen leer je in de (basis)cursus Outdoor Voorklimmen single pitch. Na het volgen van deze cursus heb je de kennis om veilig in behaakte sportklimgebieden te kunnen klimmen. Als je daarna meer wil leren dan kun je de aanvullende modules multi-pitch en trad volgen. Bij de module multi-pitch leer je sportklimroutes van meerdere lengtes klimmen, en bij de module trad (van 'traditioneel klimmen'), leer je routes klimmen met je eigen (mobiele) zekeringen.

Outdoor Voorklimmen: Singlepitch
Outdoor Voorklimmen: Multipitch
Outdoor Voorklimmen: Trad

Opleidingen

Outdoor voorklimmen

Wie buiten in de rots wil leren sportklimmen kan eerst een basiscursus 'single pitch' volgen. Als je daarna meer wilt leren dan zijn er twee aanvullende modules. Eén module voor multi-pitch sportklimmen en één module voor het klimmen met eigen zekeringen, het zogenaamde 'Trad’ (traditioneel) klimmen.

 

Regio Limburg is gestart met de opleiding Outdoor Voorklimmen Single Pitch.

Kijk in de agenda voor de cursus data. Klik hier

 

 

 

 

Zoek deze activiteit op in de agenda

Sportkliminstructeur

Wil jij je kennis over de klimsport delen, klimcursussen geven en bevoegd zijn om het klimvaardigheidsbewijs uit te schrijven? Volg dan de opleiding tot sportkliminstructeur!

Heb jij ruime zelfstandige sportklimervaring en wil je sportkliminstructeur worden? Als sportkliminstructeur ben je gekwalificeerd om sportklimcursussen te geven. Je leidt cursisten op tot zelfstandig klimmer. De sportkliminstructeur verzorgt de sportklimcursussen in verschillende deeldisciplines.

Wij bieden je daarvoor een zeer praktijk gerichte opleiding waarin de noodzakelijke theorie niet wordt vergeten. In het curriculum van de gemoderniseerde NKBV opleiding wordt sterk de nadruk gelegd op didactische vaardigheden. Tevens wordt de opleiding per deelnemer op maat gemaakt afhankelijk van de individuele voorkennis en vaardigheden. De opleiding zal merendeels plaatsvinden door middel van leerstages tijdens de verenigingscursussen en klimdagen.

Sportkliminstructeurs kunnen na het behalen van hun diploma in NKBV verenigingsverband door de Regio worden ingezet voor rotsklimdagen.

Interesse?
Neem contact op met: Secretaris@limburg.nkbv.nl

Zoek deze activiteit op in de agenda

GPS Cursussen

Begeleide wandeling met je eigen GPS.

De wandeling richt zich op bergsporters die het gebruik van hun outdoor-gps-ontvanger onder deskundige leiding willen oefenen.

Begeleide wandeling met je eigen GPS.

In de Maasvallei bij Meers gaan we een dagwandeling maken met behulp van je (eigen) gps-ontvanger. We passen verschillende technieken toe om de weg te vinden en niet (nooit meer) te verdwalen. De wandeling richt zich op bergsporters die het gebruik van hun outdoor-gps-ontvanger onder deskundige leiding willen oefenen. Dat doen we natuurlijk in een mooi gebied, waar we ons niet aan gebaande paden hoeven te houden. Stevige schoenen zijn aanbevolen voor deze tocht van ca. 15 km.

 

Onderwerpen: waypoint, track of spoor, trackback, route, van kaart naar gps en andersom. Enkele dagen voor de wandeling ontvangt elke deelnemer een bestand met instructie. Daarmee kun je vooraf de benodigde gegevens op de gps te zetten.

Navigeren met kaart, GPS en kompas.

Een dagcursus waarbij je om met een gps-toestel, kaart en kompas je positie te bepalen

Navigeren met kaart, GPS en kompas.

Natuurlijk brengt google-maps op je smartphone je bijna altijd feilloos op je bestemming. Tenminste… onder normale omstandigheden, op de openbare weg en zolang je telefoon bereik heeft en is opgeladen. Zoals sneakers niet de beste schoenen voor op een bergpad zijn, kun je beter op een gps-toestel, een kaart én een kompas vertrouwen voor een veilige route op hoogte. Natuurlijk moet je dan wel met deze hulpmiddelen overweg kunnen.

 

Ook dit jaar organiseert NKBV Regio Limburg een dagcursus kaart, gps en kompas. We gaan een dag aan de slag om de basisbeginselen van betrouwbaar navigeren onder de knie te krijgen.

 

Aan het eind van de dag kun je een topografische kaart ‘lezen’, kent een kompas geen geheimen meer voor je en kun je een gps-toestel bedienen. Je hebt geleerd hoe je in het veld je positie op de kaart kunt bepalen met behulp van een kompas, en hoe je van daaruit een doel op de kaart bereikt. Je hebt ervaren hoe je een gps gebruikt om nooit meer te verdwalen.

 

We maken er een leuke dag van in een voor velen nog onbekend natuurgebied. Natuurlijk zorgen we voor koffie en een goed stuk vlaai. We zijn een groot deel van de dag buiten bezig. De nadruk ligt op zelf doen.

GPS In de bergen

Het doel van de cursus (drie avonden) is vooral om je voldoende handvatten te bieden om zelf veilig met gps-navigatie aan de slag te gaan.

Bergtochten en je GPS

Veel bergsporters beschikken over een gps-ontvanger, maar zijn eigenlijk niet zo handig met dat apparaat. Jammer, want je kunt er veel plezier van hebben. In een beknopte cursus verkennen we de mogelijkheden van computer en gps bij het voorbereiden en uitvoeren van bergtochten. Aan het eind van de cursus kun je de navigatieaspecten van een bergtocht overzien en toepassen

 

Het doel van de cursus is vooral om je voldoende handvatten te bieden om zelf veilig met gps-navigatie aan de slag te gaan. We willen je dan ook vooral aansporen om wat je tijdens de cursusavonden krijgt voorgeschoteld, zélf te gaan uitproberen. Navigeren leer je door het te doen!

 

De cursus neemt drie avonden in beslag.

Op de eerste avond maak je kennis met je medecursisten en met het gps-apparaat. Dan maak je kennis met een computerprogramma waarmee je tochten op je gps kunt zetten. Natuurlijk ga je dat uitproberen. Zo kun je in de twee weken tot de volgende cursusavond een wandeling met behulp van je gps gaan maken.

De tweede avond draait om het ‘lezen’ van tochten. Op de computer bekijk je de wandeling die je met je gps hebt gemaakt tot in detail. Minstens zo interessant is het om een tocht die je nog wil gaan maken goed onder de loep te nemen. Dan kun je vooraf beoordelen wat je onderweg gaat tegenkomen en of dat bij jouw mogelijkheden past.

Op onze laatste avond staan kaarten centraal. Je gps is een uitstekend hulpmiddel, maar in de bergen moet je altijd terug kunnen vallen op kaart en kompas. We nemen de klassieke basistechniek (nog eens) met je door. Daarna oefen je met het weergeven van gps-coördinaten op een papieren kaart. En dan duik je de wereld van de digitale kaarten in, want er is heel wat (te koop en vrij beschikbaar) om van je gps een compleet navigatie-instrument te maken.

Zoek deze activiteit op in de agenda