Schesaplana

Vorige

Het dak van de Rätikon,

Ik heb de top van de Schesaplana nooit bereikt. "Niet competitief genoeg", zei mijn moeder als ik weer eens met matige schoolcijfers thuis kwam. Voor mij was 'das Ziel' vooral geen overmatige inspanning doen. 'Der Weg…' was verder prima.

Totaal doorweekt bereikten we de Mannheimerhutte. De volgende dag zouden we de Schesaplana bedwingen. Het dak van de Rätikon. Een berg van 2965m. Bedwingen, bedwingen? Ach ja een groot woord, je loopt hem zo op. We hadden in de nattigheid op weg naar de Mannheimerhutte een weggeslagen pad moeten overwinnen. Er staken twee stalen pinnen uit de wand en verder niets om je te borgen. Dat doen we niet meer spraken we af. Het leverde een mooie foto op, dat wel en verontruste berichtjes van thuis. De ochtend was droog. We staken een uitgestrekt sneeuwveld over. Daar lag de top van de Schesaplana in volle glorie. De route uitgepijld door rijtjes wandelaars. Wat doen we? Best wel saai zo slingerend naar boven en aan de andere kant weer af. Er loopt een route om de top heen. Die richting liep niemand. Deze route bleek niet ideaal. We moesten verschillende lastige stukken overbruggen. Geen kabel om ons vast te houden. Een herhaling van de vorige dag. Eenmaal onderweg draai je niet zo snel om.

Vorige week sprak ik een neefje. Een druk, bezig baasje. De Mont Blanc wilde hij wel eens op. Waarom de Mont Blanc, waarom niet een leuke tocht door de bergen. Beetje afzien, wat wind en regen, misschien wat sneeuw striemend in je gezicht, opwarmen bij een haardvuur met een glas verschraald bier. Nou ja “verschraald bier”, een beetje sfeer scheppen, vergeef me.

Het zijn de beelden van alpinisten die de Mont Blanc met schijnbaar gemak naar boven klauteren, de ware inspanning en voorbereiding vertroebelt. Zo’n beeld beklijft bij mensen die zelf niet de bergen in gaan.

“Der Weg ist das Ziel” zei Confucius. Waarschijnlijk sprak hij geen Duits, maar het klinkt zoveel beter. Geluk is niet het doel, dat ligt niet op de top. Niet op de Schesaplana, of de Mont Blanc. Het ligt hooguit besloten in het pad dat je aflegt. Mijn neefje zat met zijn gedachten alweer ergens anders. De Mont Blanc gaat hij niet doen. De bergen in ook niet. En jullie?

Ons Basecamp op 21 juli ligt aan de voet van de Mont Blanc. Je hoeft hem niet op, om prachtige toertochten te maken. Doe dat met gelijkgezinden en met ’s avonds een heerlijk glaasje fris bier.

Hans.

10-daagse Basecamp (nkbv.nl)