Wandeling van Gulpen naar Cadier en Keer

Wandeling van Gulpen naar Cadier en Keer

dinsdag 8 januari 2019,

De weermannen hebben voor vandaag weer eens sombere vooruitzichten voorspeld: veel wind met regelmatig buien, mogelijk met hagel. Desondanks staan 12 deelnemers om 9.45 uur bij de bushalte in Cadier en Keer voor een ritje naar Gulpen.

Vandaar zal de door Frans Krutzen samengestelde route ons slingerend door het Limburgse landschap terug brengen naar Cadier en Keer. Niet rechtstreeks natuurlijk, maar flink klimmend en dalend: over de Dolsberg, langs Beertsenhoven, weer omhoog (dassenburchten) en omlaag naar Stokhem, langs de Geul (beversporen en een forse Schotse hooglander stier met zijn dames), stevig omhoog via het Kerkepad naar het gehucht Keutenberg, dalend naar Engwegen en nog een paar maal op en af (grote dassenburcht) naar de orchideeëntuin in het Gerendal. Tijd voor de lunch!

 

Het weer zit tot nu toe niet tegen, integendeel. Op de kale hoge delen staat wel een flinke wind, maar een flauw zonnetje breekt regelmatig door het wolkendek, waaruit nauwelijks regenvalt. Door de relatief hoge temperatuur is het niet alleen prima wandelweer, maar zijn ook de vogels al behoorlijk actief. Door de afwezigheid van nevel kunnen we volop genieten van vergezichten en doorkijkjes.

 

We zijn halfweg de tocht maar hebben wel al de meeste hoogtemeters gehad. Nog één geleidelijke klim volgt naar Scheulder, waarbij op het laatste deel – over een zeer smal en glibberig löss-paadje niet iedereen contact met de prikkeldraadafzetting kan vermijden. Op het open en dus winderige vervolg over het plateau naar Margraten krijgen we een wat flinkere maar korte douche; de wind droogt ons echter weer snel. Na het passeren van de rijksweg resteren nog geleidelijk dalende weidepaden en veldwegen zuidelijk langs Honthem. Tijdens het laatste klimmetje naar de auto’s in Cadier en Keer is kennelijk het geduld van de weergoden over, zodat we flink nat deze afwisselende wandeling (21 km, gestegen 510 hm, gedaald 480 hm) afsluiten. Helaas kan dat niet in het nog gesloten enige café dat het dorp rijk is.