Een schitterend Klimweekend in Les Awirs

Een schitterend Klimweekend in Les Awirs

Les Awirs liet zich weer van haar mooie uitdagende kant zien.

 

Klimweekend Les Awirs 3 en 4 november 2018

Zaterdagochtend om 10 uur hebben we afgesproken op de parkeerplaats bij de rotsen van Les Awirs. De groep is divers. Klimmers van de regio Maashoek en de Limburg komen samen. Zelfs van de TILSAC zijn er 3 klimmers bij. De ervaring varieert van voorklimmer zekeren tot zelf voorklimmen en ombouwen, single pitch tot multi pitch. In totaal 13 mensen.

Les Awirs staat bekend om het wrijvingsklimmen, maar heeft ook een deel blokterrein met multi pitch routes en zelfs een deel met overhangende routes.

 

 We beginnen in sector Le Dalle du Pied. Dit is een prachtige plaat met wrijvingsroutes van moeilijkheidsgraad 4 tot 6c. De wand ligt vol in de zon. Iedereen kan mooi oefenen met plaatklimmen, want dat is toch wel een vak apart. Het vergt oefening om op je voeten te vertrouwen en maar weinig voor je handen te hebben. 's Middags splitsen we op. Een aantal mensen gaan een multi pitch klimmen, de anderen blijven op de plaat. Daar wordt verder geoefend met voorklimmen en ombouwen. Een 5c route in de topo blijkt online via een klimapp inmiddels opgewaardeerd te zijn tot een 6a, wat zorgt voor extra vreugde bij degene die hem geklommen hebben.

Om half vijf verdwijnt de zon achter het klimmassief en wordt het snel fris. We ruimen op en nemen afscheid van vier mensen die voor één dag aangesloten zijn, de andere negen gaan door naar de camping. Daar wacht een mooi gazon met dikke bomen op ons om de tenten op te zetten. Daarna bij de lokale snackbar/restaurant een prima maal gegeten. Het zwemmen wat tot 19 uur mogelijk was is erbij ingeschoten..

De volgende de dag begint met het verwisselen van een lekke band en een prima ontbijt. Daarna inpakken en door naar het klimmassief. Daar sluit nog één extra persoon aan. Daarmee zijn we vandaag met 10 klimmers. We starten met multi-pitchen in sector Les Dalles Superposées. Beneden is het nog fris, maar vanaf de eerste standplaats staan we heerlijk in het zonnetje. Voor sommige is het de eerste kennismaking met multi-pitchen. Dan is het extra genieten wanneer je boven bij de eindstandplaats aankomt en een wijds uitzicht hebt op het dal en de maas. Vandaaruit wandelen we terug naar beneden.

‘s Middags klimmen we nog een aantal routes op de mooie plaat. Om half vijf ruimen we op en is het tijd om afscheid te nemen. We kijken terug op een mooi klimweekend. Klimmers met verschillend klimniveau en klimervaring hebben allemaal hun eigen vaardigheden verder uitgebreid. En minstens zo belangrijk het was een super gezellig weekend!

Joost Schutte
Organisator klimweekend