Regio Limburg Bergsportdag

Regio Limburg Bergsportdag

Vindt plaats op

LIMBURGSE BERGSPORTDAG
24 MAART 2019

Programma:

 • 10:00h - 14:00h   Wandeling
 • 10:00h -  ??         Kids wandeling
 • 15:30h - 17:00h   Kids Kleurwedstrijd 
 • 15:30h - 17:00h   Blikgooien
 • 13:00h - 15:00h   Bergsport Informatiehoek
 • 13:00h - 14:00h   Workshop GPS
 • 13:00h - 14:00h   Workshop Tochten Wiki NKBV
 • 13:00h - 15:15h   Boulder Clinic
 • 13:00h - 15:15h   Jumar klimmen
 • 13:00h - 16:30h   Slackline/evenwichtsbalk
 • 13:30h - 15:30h   Workshop klimtechniek en tactiek.
 • 13:00h - 15:00h   Tweedehands Klim- en bergsportartikelen.
 • 15:30h - 16:30h   Algemene ledenvergadering

 Download PDF

Locatie:

 

PROGRAMMABESCHRIJVING

15 km wandeling : ‘Aan de rand van het plateau van Doenrade’ - door Hans Hendriks             (10:00 – 14:00 uur)Startpunt :     Graviton Bouldergym Geerweg 2, 6135 KC te Sittard. 

We vertrekken met de trein vanuit Sittard naar Geleen Oost. Degene zonder OV kaart moeten een kaartje kopen op station Sittard. Prijs tweede klas € 1,75  vol tarief.

Arriva Stoptrein -> Kerkrade Centrum
vertrek:          10:18h perron  2a
Aankomst:     10:22h

Download hier de GPX File

Op de hellingen aan de west- en zuidzijde van het plateau liggen hellingbossen, waaronder het Danikerbos, Stammenderbos en het bos op de Krekelberg. We lopen circa 15km door deze natuur en proberen zoveel mogelijk de bebouwing te vermijden.

Kidswandeling: ‘Danikerbos’ - door Esther van Venrooy                                                                        (10:00 -..:.. uur)
24 maart is er weer een Limburgse Bergsportdag en uiteraard zijn we als jeugdgroep ook weer van de partij. We gaan een korte wandeling maken in het Danikerbos zodat de kinderen (en de ouders) nog energie genoeg over hebben om daarna te klimmen of deel te nemen aan de overige activiteiten bij Graviton.
We starten om 10:00 met wandelen vanaf de parkeerplaats bij de kinderboerderij.
Startpunt: Ten Eysden 56164 JL Geleen. Van daaruit bepalen we waar we heen wandelen en hoe lang de wandeling zal worden.

Kids kleurwedstrijd:                                                                                                                                 (15:30 -17:00 uur)
Er worden voor de deelnemende kinderen in de leeftijdscategorieën 4 t/m 6, 7 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar kleurwedstrijdjes georganiseerd. Een vakkundige jury zal per categorie een 1e  t/m 3e prijs uitreiken. De uitreiking van de prijsjes aan de winnende kids zal plaatsvinden rond 17:00 uur.                            

Blikgooien (voor Kids en volwassenen die zich nog jong voelen):                                                 (15:30 -17:00 uur)
Er bestaat voor de deelnemers van de Limburgse Bergsportdag de mogelijkheid om al dan niet in teamverband en al dan niet met een puntentelling deel te nemen aan een onderling te organiseren blikgooiwedstrijd.

 

Workshop (I): ‘GPS buiten de gebaande paden’ - door Geert Hendriks                     (13:00 – 14:00,  14:15 – 15:15 uur)In een workshop van een uur maak je kennis met satellietnavigatie door zelf op pad te gaan met een gps-ontvanger. Je ontdekt hoe je een uitgezette route kunt volgen, ook als er geen pad is. Je leert hoe je een doel invoert en hoe gps je daarheen brengt. En je leert hoe je deze twee technieken kunt combineren om nooit meer te verdwalen. De workshop bestaat in hoofdzaak uit een korte wandeling met begeleiding. Je krijgt een gps-ontvanger van de NKBV te leen om je weg mee te vinden. Tijdens de tocht bespreken we hoe zo’n apparaat behulpzaam kan zijn bij bergtochten.

De workshop wordt begeleid door Geert Hendrickx. Hij verzorgt voor NKBV regio Limburg in juni een basiscursus navigeren met kaart, gps en kompas. In september begeleidt hij een dagwandeling waarin het oefenen met gps-navigatie centraal staat. In oktober start een verdiepingscursus van drie avonden over bergtochten en je gps. 

Workshop (II): ‘Tochten WiKI NKBV’ – door Henk van Kampen                                 (13:00 – 14:00,  14:15 – 15:15 uur)

Je bent van plan in je vakantie de bergen te gaan ontdekken. Heerlijk! Ga je dagtochten maken of een meerdaagse huttentocht, of wil je toch gaan mountainbiken. In de NKBV database vind je duizenden kant-en-klare tochten in de Alpen en daarbuiten. Selecteer het land waar je een tocht wilt maken en vindt bijvoorbeeld de huttentochten van Bergsportreizen.nl die je zo kunt downloaden, of selecteer routes die kindvriendelijk zijn. Als je wilt gaan klimmen in 1 van de klimgebieden, dan kan je dat ook in de wiki vinden. Dit klinkt erg eenvoudig maar …. er kan meer. Henk van Kampen neemt je ‘aan de hand’ en legt je alle ‘ins and outs’ haarfijn uit. 

Workshop (III): ‘Klimtechniek en tactiek’ –  door Rachel Nilwik                                                        (13:30 – 15:30 uur)

Klimmen (zowel routes als boulders) is een technisch complexe sport. Daarom is, voor het verbeteren van je klimniveau, het verbeteren van vaardigheden in bewegen heel belangrijk. In deze workshop ga je samen met Rachel op zoek naar goede manieren om je klimvaardigheid te verbeteren. Dit doen we door boulders op te zoeken die binnen en buiten je comfortzone zitten, en door directe feedback op je klimtechniek en tactiek. Op deze manier wordt het een zeer interactieve workshop waar hopelijk iedereen van Rachel, van zichzelf en van elkaar leert.

Als de tijd het toelaat wordt tevens uitleg gegeven over het bouwen van een standplaats, het ombouwen (voorklimmen naar toprope) of het uitklimmen van meerdere lengtes.

Let op:    Het is makkelijker als u uw materiaal (als u dat heeft) meeneemt zodat er zoveel mogelijk geoefend kan worden. Denk hierbij aan gordel, bandschlinges, prussiks, karabiners (waaronder liefst 2 gelijke snappers), zekerapparaat , etc.

Bergsport-informatiehoek – bestuur NKBV                                                                                       (13:00 – 15:00 uur)

Dit jaar hebben we het ‘Bergsportcafé’ omgebouwd naar een informatiehoekje. Hiermee bieden we actieve  bergsporter (in welke vorm en welk gebied dan ook) de mogelijkheid om in een ontspannen sfeer ervaringen en ideeën uit te wisselen. Vooral de ervaringen van de andere leden kan een bijdrage leveren aan de plannen die je hebt of ideeën aandragen voor de invulling van je komende (bergsport) vakantie.

In deze informatiehoek kun je door ervaringsdeskundigen geïnformeerd worden en aan de hand van de aanwezige kennis, kaart- en gidsmateriaal, je tochtenplanning of het ideale seizoen vormgeven.

De ervaring van de diverse gastheren strekken zich uit van wandelen in Limburg, Ardennen, Eifel, Alpen, Pyreneeën, Nepal, Argentinië, Kirgizië, Ecuador, Rusland tot en met expedities in diverse landen, sportklimmen (België, Duitsland als ook Frankrijk en Italië). En natuurlijk niet te vergeten meerdaagse (Alpine) tochten met sneeuw, ijs mixte en topbeklimmingen.

Verder wordt er beeldmateriaal vertoond om je vast ‘lekker’ te maken voor je volgende bergsport-uitdaging(en).

Slackline/evenwichtsbalk onder leiding van Graviton                                                                    (13:00 – 16:30 uur)Slackline is een sport waarbij de kunst is te balanceren op een gespannen band. Slacklinen is geschikt voor jong en oud. Slackline vraagt concentratie, oriëntatie vermogen en zelfvertrouwen.

Met slacklinen wordt de fysieke gesteldheid zoals evenwicht en coördinatie, uithoudingsvermogen, spierkracht en de samenwerking van spieren onderling verbeterd. Slackline is een prima middel om het balans/evenwichtsgevoel dat noodzakelijk is in de bergen te trainen.
Voor wie de Slackline ‘te wiebelig’ vindt staat er mogelijk ook een evenwichtsbalk klaar.
Neem om te  Slacklinen of om de evenwichtsbalk te gebruiken eenvoudige sportschoenen of gympen mee. 

Boulder clinic/vrij boulderen onder leiding van Graviton                         (13:00 – 15:15 uur beginners/ gevorderden)

In de hal van 1.200 m2 liggen ruim 200 “Boulders” op allerlei verschillende wanden: Korte klimroutes van maximaal 4,1 meter, in allerlei moeilijkheidsgraden, die zonder touw of hulpmiddelen geklommen worden. De beveiliging bestaat uit dikke opvangmatten. Boulderen maakt je sterk en lenig, is goed voor je uithouding, techniek en inzicht.
Een nieuwe sport voor jong en oud, voor ervaren en onervaren sporters, voor individuen, groepen en gezinnen.
Neem om deel te nemen aan de boulder clinic (of het vrij boulderen) eenvoudige sportschoenen of gympen mee. Eventueel kunt u bij Graviton voor € 3,- boulderschoenen huren (beperkt aantal per maat).

 

 ‘Jumar’ klimmen onder leiding van Graviton                                                                                   (13:00 – 15:15 uur)

Heb je wel eens een Jumar in handen gehad of je langs het touw daarmee naar boven gewerkt? Nee! Dan is het nu de kans om met dit klimhulpmiddel en het gebruik van een Prusiktouwtje (leren we je meteen hoe je daar mee om moet gaan) als een ‘aap(je)’ langs een touw naar boven te klimmen.
Een ‘must’ voor zowel jong als oud om dat eens te doen! Laat je niet kisten en kijk niet te veel op tegen deze uitdaging. Degene die helemaal naar boven klimt krijgt als tegenprestatie een aardigheidje.


       Jumar

Markt Tweedehands  Klim- en Bergsportartikelen onder leiding van bestuur NKBV.                    (13:00 – 15:00 uur)
NKBV Regio Limburg biedt haar leden tijdens de Regiodag 2019 de mogelijkheid haar tweedehands klim- en/of Bergsport artikelen aan andere leden te koop aan te bieden. Aan deze mogelijkheid zijn een aantal spelregels verbonden.
Zie Spelregels Tweedehands Markt.
Dit is een uitgelezen kans om je niet meer gebruikte klim- en/of bergsportspullen niet meer op uw zolder te laten verstoffen. Gun ze een nieuw leven bij een van je medeleden. Hier geldt de regel ‘Voor leden - Door leden’ / Door leden – Voor leden.

 

Algemene ledenvergadering (ALV)                                                                                                     (15:30 – 16:30 uur)

Tijdens de Algemene Ledenvergadering zullen de volgende zaken aan de orde komen:

 • Opening.
 • Vaststellen agenda.
 • Vaststellen verslag ALV 2018.
 • Terugblik op activiteiten 2018.
 • Vaststellen Financiële realisatie 2018.
 • Beleid 2019.
 • Vaststellen Begroting 2019.
 • Benoeming kascontrolecommissie 2019.
 • Benoeming afgevaardigden - Vergadering Van Afgevaardigden (VVA).
 • Rondvraag
 • Sluiting.

 

U wordt verzocht eventuele vragen en/of opmerkingen die u in de vergadering wilt inbrengen van te voren in te sturen naar voorzitter@limburg.nkbv.