Klimweekend Durnal-Freyr (BE)

Klimweekend Durnal-Freyr (BE)

Vindt plaats op tot en met

Klimweekend

in samenwerking met Regio Maashoek

 

 De rotsen

Veel 4-tjes en 5-jes, op één overzichtelijke wand, met een ruime, windvrij, omsloten vlakte. Op enkele routes na nooit moeilijker dan 6a. De routes zijn zelden continu van karakter, maar veeleer een opeenvolging van moeilijke en gemakkelijke passages. Durnal is een ideaal gebied voor beginners. Het is ook een uitstekend behaakt gebied. Omdat het een nieuw klimmassief is, moet je opletten voor steenslag, zeker in het voorjaar, na de winterse vorst (helm mee dus).
Het gebied is een oude steengroeve. Deze steengroeve bestaat uit zandsteenachtige rotsen waarbij loodrechte wandgedeelten afgewisseld worden met kleine terrasjes. De hoofdwand is naar schatting een dikke 150 m lang en maximaal 30 à 35 m hoog.
 

 

Ligging
Tussen Crupet en Spontin liggen de dorpen Durnal en Dorinne, beiden ongeveer op de top van een heuvel. In de vallei tussen beide heuvels stroomt het riviertje de ‘Bocq’. Precies waar de weg van Durnal naar Dorinne de Bocq kruist, en dan zo’n 150 m stroomafwaarts, aan de rechteroever, ligt een oude zandsteengroeve : het klimmassief Durnal. Van bij het begin werd het ‘Durnal’ genoemd, maar die naam is eigenlijk niet nauwkeurig genoeg. Het nieuwe klimmassief is immers gelegen in het gehuchtje ‘Chanssin’, 7 huizen en een café groot. Maar zoals dat dikwijls gaat : iemand heeft in ’t begin de naam ‘Durnal’ gebruikt, en zo is het gebleven.

Routebeschrijving
Vanuit Maastricht snelweg richting Luik.
Voor Luik, op de snelwegkruising van Cheratte, rechtsaf richting  Brussel / Namen (E40 / E42).
Blijf Namen volgen (E42).
Verlaat voor Namen de E42 en volg de E411 richting Namen, Luxembourg (knooppunt Daussoulx).
Neem op de E411 afrit 19 (Huy, Spontin, Yvoir).
Boven gekomen rechtsaf en direct terug de eerste rechts afslaan richting Durnal (gite ‘la Turbine’ staat aangegeven). Verderop afrit naar Durnal negeren.
Op de T-splitsing rechtsaf. Vlak na het bruggetje over het riviertje de Bocq loopt de inrit naar de achterkant van huisnummer 9 en tevens de toegangweg naar het massief.

 

Let op: parkeren in de haarspeldbocht.

Je mag niet parkeren bij het massief zelf. Parkeren doe je op een 200-tal meter van het massief, aan de rechterkant van de weg naar Dorinne.
Komende van Durnal zelf: steek de Bocq over, volg de asfaltbaan richting Dorinne, steek de spoorwegbrug over, en 50 m verder kan je rechts je wagen parkeren.

Na inschrijven ontvang je informatie over de organisatie van het weekend.

Klim weekenden, vinden over het algemeen plaats op basis van zelf verzorging.
Overnachten veel al op een camping.