Bergtochten en je GPS

Bergtochten en je GPS

Vindt plaats op

GPS goed voorbereid en veilig op pad

De cursus omvat 3 woensdagavonden.

Veel bergsporters beschikken over een gps-ontvanger, maar zijn eigenlijk niet zo handig met dat apparaat. Jammer, want je kunt er veel plezier van hebben. In een beknopte cursus verkennen we de mogelijkheden van computer en gps bij het voorbereiden en uitvoeren van bergtochten. Aan het eind van de cursus kun je de navigatieaspecten van een bergtocht overzien en toepassen

Het doel van de cursus is vooral om je voldoende handvatten te bieden om zelf veilig met gps-navigatie aan de slag te gaan. We willen je dan ook vooral aansporen om wat je tijdens de cursusavonden krijgt voorgeschoteld, zélf te gaan uitproberen. Navigeren leer je door het te doen!

Op de eerste avond maak je kennis met je medecursisten en met het gps-apparaat. Dan maak je kennis met een computerprogramma waarmee je tochten op je gps kunt zetten. Natuurlijk ga je dat uitproberen. Zo kun je in de twee weken tot de volgende cursusavond een wandeling met behulp van je gps gaan maken.

De tweede avond draait om het ‘lezen’ van tochten. Op de computer bekijk je de wandeling die je met je gps hebt gemaakt tot in detail. Minstens zo interessant is het om een tocht die je nog wil gaan maken goed onder de loep te nemen. Dan kun je vooraf beoordelen wat je onderweg gaat tegenkomen en of dat bij jouw mogelijkheden past.

Op onze laatste avond staan kaarten centraal. Je gps is een uitstekend hulpmiddel, maar in de bergen moet je altijd terug kunnen vallen op kaart en kompas. We nemen de klassieke basistechniek (nog eens) met je door. Daarna oefen je met het weergeven van gps-coördinaten op een papieren kaart. En dan duik je de wereld van de digitale kaarten in, want er is heel wat (te koop en vrij beschikbaar) om van je gps een compleet navigatie-instrument te maken.

NKBV Regio Limburg ziet deze cursus als een vervolg op de eendaagse basiscursus navigatie met kaart, gps en kompas. We verwachten van cursisten dan ook dat zij over enige bagage beschikken:

  • Navigatievaardigheden op niveau van basiscursus (of Zakboek kaart kompas gps, Frans Welkamp)
  • Beschikken over een laptop met daarop de programma’s Basecamp en Google Earth geïnstalleerd (je krijgt voorafgaand aan de cursus instructies)
  • Beschikken over een eigen gps-ontvanger voor outdoor-gebruik* met een USB-kabel om die met de computer te verbinden.

We bevelen elke cursist aan om voorafgaand aan de cursus het boek gps wijzer aan te schaffen. (vooral omdat elke gps weer een andere bediening kent en dit boek de handleiding voor al die apparaten vervangt).

De cursus vindt plaats op woensdagavond 9 en 23 oktober en 6 november in dorpsdagvoorziening Bie Gerda in Meers (Elsloo).

Kosten:
NKBV Leden:  25,00 Euro
Niet Leden:      35,00 Euro